VAN DE REDACTIE


Kijk op

‘Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je het resultaat dat je altijd al kreeg’ is een welbekende uitspraak van Einstein. Niet echt the way to go als je graag iets wilt veranderen. Daarom gooiden we het bij de pilot Apothekersassistent?
Ja. Natuurlijk! over een geheel andere boeg en werven we zij-instromers die als BBL’er versneld tot apothekersassistent worden opgeleid. Of dit de juiste koers is om het tekort aan assistenten terug te dringen? De eerste resultaten zijn – met een aantal verbeterpuntjes – veelbelovend. Deelnemers zijn enthousiast.

Ook in de pilot Zelfsturend Leren probeerden 28 apotheken nieuwe manieren uit om meer van en met elkaar te leren, gewoon op de werkplek. De pilot is afgerond en uit de resultaten blijkt dat bij de deelnemende apotheken er écht iets veranderd is op de werkvloer: meer aandacht voor ontwikkeling, en het besef dat ieder dat op haar of zijn manier doet. Dat verandering in gedrag ook meer plezier geeft, merkte een cursist van Goed contact met de cliënt. ‘Als je je meer openstelt, zonder oordeel, heb je gelijk een ander gesprek. Je wilt je patiënten zo goed mogelijk helpen.’ Een apotheek die vooral moet blijven doen wat ze doen, is Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer. Zij zijn vorig jaar uitgeroepen tot beste apotheek van Nederland, en kregen deze eretitel al vijf keer eerder. Hun geheim? ‘Doorvragen.’ Alleen dan kom je erachter, wat een patiënt echt nodig heeft.


Soms moet je juist om iets te behouden de dingen anders aanpakken. Zoals Apotheek Schoterbos die heel graag zelf bereiden in de apotheek in stand wil houden. Inmiddels verzorgen ze bereidingen van geneesmiddelen voor alle apotheken uit de maatschap.


Veranderingen toelaten betekent beseffen dat je werk ook anders kan, misschien wel anders moet. Je hebt nieuwe samenwerkingen, nieuwe kennis en vaardigheden of een nieuwe manier van werken nodig. Waar begin je? Gooi het ook eens over een andere boeg en probeer het SBA Leerplein uit! De plek voor persoonlijke ontwikkeling en dé plek om grote veranderingen op te splitsen in behapbare kleine stappen of ontwikkelingen per persoon. Een aantal pioniers gingen je al voor. Lees alles over hun eerste ervaringen.
Wanneer zet jij de eerste stappen om de verandering die je wilt, te realiseren? Vandaag?!

Mariella Maarschalkerweerd
Hoofdredacteur
SBA Magazine