De week van ...

Piety van der Meij

Sinds vorig najaar bezorgt apotheek Dokkum medicijnen met een elektrische bakfiets. Piety van der Meij is een van de vier bezorgers. Naast haar werk als algemeen ondersteunend apotheek medewerker brengt zij medicijnen rond op de bakfiets. Dat is efficiënt, duurzaam en: leuk! Haar week …

Dinsdagmorgen 11.00 uur

Klaar voor mijn eerste rondje op de bakfiets. In de ochtend doe ik van alles: receptorder of voorraadorder in boeken. Of ik leg de baxterrol klaar. Rond 11 uur kijken we welke routes we gaan rijden. Een collega neemt in de auto grote verpakkingen, vooral voor het bejaardenhuis, mee. In de elektrische bakfiets gaan de kleinere. Ideaal die fiets: je kunt overal komen, ook in de kleine straatjes en steegjes. Het is heerlijk: ik zweef door Dokkum. Eigenlijk bezorgen we ’s middags. Maar omdat veel ouderen dan slapen, maak ik einde van de ochtend vaak al even een rondje. Dan weet ik zeker dat ik de medicatie af kan geven.

Dinsdagmiddag 15.15 uur

Een bezorging bij een oudere vrouw. Ze heeft net gehoord dat ze haar woning uit moet. Ze is helemaal in tranen en is blij met een luisterend oor. Ik moet weer verder, hoop dat zij naar een plek kan waar ze zich weer thuis voelt. Het sociale contact maakt dit werk zo leuk. Maar soms hoor je ook minder leuke dingen. Laatst was er bijvoorbeeld iemand overleden waar ik recent nog was geweest. Zoiets raakt je altijd wel even.

Woensdagmiddag 16.00 uur

‘Hee, daar heb je de ijscoman!’ Als ik de straat in fiets, komen kinderen me vaak enthousiast tegemoet sinds we de bakfiets hebben. ‘In de zomer neem ik ijs mee’, roep ik wel eens grappend. Ook patiënten vinden de witte bakfiets prachtig. Ze zijn natuurlijk vooral blij dat hun medicatie wordt bezorgd. Helemaal bij slecht weer, zoals deze winter met sneeuw. We hebben natuurlijk ook kluisjes in de apotheek en in twee supermarkten. Maar voor ouderen hier is de fietsbezorging prettig, het is een mooie service.

Vrijdagmiddag 16.30 uur

Ik fiets nog even met een spoedje Dokkum in. De dokterspraktijk stuurt overdag nog vaak recepten na, en dat gaat wel zo snel op de fiets. Ik ben acht jaar postbode geweest, dus ik weet mijn weg te vinden. En nog ontdek ik wel eens een huis in een straatje dat ik niet kende!

Jouw week in 'De week van...?

Dat kan! Stuur een mail naar Mariella Maarschalkerweerd, m.maarschalkerweerd@sbaweb.nl en we nemen contact met je op!