DE WEEK VAN...


Heidi Arts

“We hebben een chef-functie die elke week rouleert”
“Wij leiden twee spellen om met elkaar in gesprek te komen.”

Heidi Arts is teamleider bij apotheek Berghem in Berghem. Zij zorgt niet alleen dat alles soepel loopt, ze draait ook volop mee op de werkvloer. Dat maakt haar werkweek gevarieerd en uitdagend.

Maandagochtend 10 uur

Samen met andere apotheken uit de regio komen we bij elkaar om de omschakeling te bespreken naar digitale toedienlijsten voor baxtercliënten. De overgang is vooral voor verplegingspersoneel praktisch. Ze krijgen een tablet waarop ze alles kunnen afvinken. Voor ons heeft het consequenties: we deden de lijsten altijd met vier vaste teamleden. Moeten dat er meer worden of niet? En alles wat zo handig op papier kon, zoals last minute wat toevoegen, kan straks niet meer. Iets om over na te denken.

Maandagmiddag 15 uur

Tijd voor het maken van de planningen; verzoeken voor vrije dagen afhandelen. Ook dat hoort bij mijn werk. De weekplanning is rond. We hebben een chef-functie ingevoerd, die elke week rouleert. Dat kan elk teamlid ervaren hoe het is om de boel draaiende te houden. Waar leg je prioriteiten? De een pakt dat makkelijker op dan de ander. Soms moet ik roepen: vergeet de pauzes niet!

Dinsdagavond 19.30 uur

Na het werk naar het dorpshuis. Met het gezondheidscentrum houden we een interactieve avond over positieve gezondheid. Wij leiden twee spellen om met elkaar in gesprek te komen. Bij positieve gezondheid gaat het erom mensen, met bijvoorbeeld een chronische ziekte, te laten nadenken: wat kan ik nog wel? Waar haal ik levensvreugde uit? En hoe los ik de dingen op die ik niet meer kan? In de gesprekken zie je hoe iedereen een ander referentiekader heeft. Als ik iets vanzelfsprekend vind, over bijvoorbeeld medicijngebruik, hoeft een cliënt dat helemaal niet zo te ervaren. Heel verhelderend.

Donderdagochtend 10 uur

Aan de balie staat een patiënt die de originele Microgynon anticonceptie wil, maar die wordt niet meer vergoed door haar verzekering. Ik geef aan dat ze zelf moet betalen als ze dat wel wil. Omdat ze graag haar oude merk wil, doet ze dat. De inventarisatielijst voor de vakanties van 2020 heb ik klaar. Vooral de zomervakantie is altijd een uitdaging. Veelcollega’s hebben jonge kinderen en willen in dezelfde periodes vrij. Dat betekent dat we allemaal flexibel moeten zijn.

Vrijdagmiddag 13.30 uur

Een stagiair van de opleiding in Vught komt langs om kennis te maken. Zij is bijna negentien en zit in haar tweede jaar. Ik ben benieuwd hoe dat straks gaat. Het is altijd weer verrassend met wat voor iemand je te maken krijgt. Omdat de opleidingen zijn veranderd, komen ze bij ons vooral praktische kennis opdoen. Je ziet meestal al snel of ze het in de vingers hebben.

“De planning van de zomervakantie is altijd een uitdaging”